Vall de Pop: vallei van historie en wijn

Zo'n 20 km van de Costa Blanca kustlijn, ligt "Vall de Pop", ook wel Jalón Vallei genoemd. Een prachtig groen dal met bergen, wijngaarden, olijven-, citrus- en amandelbomen. In februari kleurt de hele vallei roze/paars door de prachtige amandelbloesem die er bloeit. Eeuwenlang woonden de Moren in dit gebied. Tegenwoordig wonen hier - naast de Spaanse bevolking - ook veel buitenlanders of hebben zij hier een vakantiewoning.

Van oudsher maakten de dorpjes ParcentMurlaBenichembla en Alcalí deel uit van de vallei. Sinds 1991 zijn XalóLliberSenija en Castell de Castells eraan toegevoegd. Elk dorp is een eigen gemeente en heeft een eigen bestuur.

Ieder dorp heeft zijn eigen markt. De grootste en bekendste is de zaterdagmarkt in Xaló. Behalve antiek, vintage en modern, vindt u hier ook  biologische producten als kazen, wijnen etc.

Dat de Moren hier lang geleefd hebben, is nog te zien aan de kleine steegjes en de typische Moorse huisjes. Ze lieten veel mythes en legendes achter, maar ook veel specerijen en kruiden zoals saffraan. De Christenen hebben de Moren uiteindelijk overwonnen en verjaagd. Nog steeds worden jaarlijks in bijna alle dorpen in de vallei feesten van de “Christenen tegen de Moren”gehouden.

In de hele vallei zijn prachtige wandelingen en fietstochten te maken, van verschillende lengtes en zwaartes. Vanuit Parcent kunt u bijvoorbeeld de “Coll de Rates” beklimmen (hoogte 785 meter). Dit is een prachtige fietstocht, maar het is ook mogelijk om via een wandelpad naar boven te gaan. Een echte aanrader, want het uitzicht over de kustlijn en de verschillende valleien is er geweldig!

In de vallei treft u ook veel wijngaarden aan. Met name de dessertwijnen “Moscatel” en “Mistella” komen hier vandaan. Een bezoekje aan een van de plaatselijke bodegas is zeker de moeite waard. Op afspraak zijn er rondleidingen te boeken.

Verder vindt u in deze omgeving vele restaurants,  zowel Spaanse als ook pizzeria’s en hamburger-restaurants. Maar vergeet als u gaat kiezen ook vooral de lokale specialiteiten paella en het wilde zwijn, de tapas en de pincho’s niet! Eet smakelijk.

 

Bezoektip

Deze regio staat bekend om het heerlijke klimaat, het hele jaar door. Bezoek dit gebied ook eens in februari. Dan kleurt de hele vallei roze/paars door de prachtige amandelbloesem die er bloeit. Wonderschoon om naar te kijken. Meer weten over deze streek?

Deel je foto's. Tag ons via #cyclingcongusto.